Veelgestelde vragen over het vaarbewijs 

Bootverzekering het vaarbewijs Heeft u een vraag over het vaarbewijs ? Bekijk hier meest gestelde vragen die wij vaak horen over het vaarbewijs . Onder elke vraag leest u ons antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust: 085 – 401 17 60

Natuurlijk kun je ook het contactformulier invullen of een mail sturen aan info@pleziervaartpolis.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Ook al valt uw schip niet onder de vaarbewijsplicht is het aan te raden om het vaarbewijs te behalen. Het is belangrijk om op het water over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen te beschikken.

Wat is de geldigheidsduur van het Klein Vaarbewijs?

Bij uitgifte na 01-07-2014 beschikt het Klein Vaarbewijs niet over een vervaldatum en is dus onbeperkt geldig.

Wanneer u een oud model vaarbewijs heeft met een verlopen vervaldatum, dan is het niet verplicht om een nieuw vaarbewijs aan te vragen. Maar zeker voor gebruik in het buitenland raden wij dit wel aan.

Het kleine Vaarbewijs wanneer heb ik dat nodig?

Een Klein Vaarbewijs is nodig wanneer u gaat varen in:

  • Pleziervaartuigen van minstens 15 meter lang en/of
  • Motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen varen dan 20 km per uur

Een rubber bootje met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 kilometer per uur. Er wordt overigens niet naar het aantal pk’s gekeken, maar wel of de boot met één persoon volgas harder kan dan 20 kilometer per uur. Ook al vaart u op het moment van een controle minder dan 20 kilometer per uur krijgt u zonder vaarbewijs een boete van € 550.

Ten slotte is het Vaarbewijs verplicht op bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter. Bijvoorbeeld bepaalde rondvaartboten op aangewezen wateren, niet vrijvarende veerponten, sleepboten of duwboten korter dan 20 meter, die een schip korter dan 20 meter slepen of duwen.

Ook al valt uw schip niet onder de vaarbewijsplicht is het aan te raden om het vaarbewijs te behalen. Het is belangrijk om op het water over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen te beschikken.

Het vaarbewijs is het enige rechtmatige officiële vaardocument dat door de autoriteiten in Nederland en in het buitenland erkend wordt.

Hoe kan ik het Klein Vaarbewijs halen?

Bij Vamex kunt u zich in schrijven voor een theorie-examen. Haalt u dit beeldschermexamen, dan ontvangt u het Klein Vaarbewijs.

Echter vaarbewijs wordt afgegeven als u 18 jaar of ouder bent. Wel is mogelijk om onder de 18 jaaal examen te doen. wanneer u geslaagd dan krijgt u een uitslagbrief. Hiermee mag u nog niet met een vaarbewijsplichtig schip, zoals een snelle motorboot varen. Vanaf uw 18e jaar kunt u de brief inwisselen voor het echte Vaarbewijs. Daarna mag u met een vaarbewijsplichtig schip, zoals een snelle motorboot, waterscooter of jetski varen.

Wanneer heb ik Klein Vaarbewijs 1 of 2 nodig?

Het Klein Vaarbewijs 1 heeft u nodig wanneer u in het binnenland gaat varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Oosterschelde, de Westerschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Eems, De Dollard en de Waddenzee.

Wanneer u ook op de Oosterschelde, de Westerschelde, het IJsselmeer, het IJmeer, de Eems, de Dollard en de Waddenzee gaat varen, heeft u het Klein Vaarbewijs 2 nodig.