Meest gestelde vragen over het buitenland

bootverzekering buitenlandHeeft u een vraag wanneer u o.a. naar het buitenland gaat of een vaste ligplaats heeft? En wat zijn dan o.a. de bepalingen van uw bootverzekering? Bekijk hier meest gestelde vragen die wij vaak horen over het buitenland voor uw bootverzekering. Onder elke vraag leest u ons antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust: 085 – 401 17 60

Natuurlijk kunt u ook het contactformulier invullen of een mail sturen aan info@pleziervaartpolis.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

De vragen kunnen zijn beantwoordt op basis van de  voorwaarden van Nationale Nederlanden v/h Delta Lloyd Watersportpolis (  TE.03.2.01 F). Wanneer volgens uw polisblad andere voorwaarden van toepassing zijn adviseren wij u ons te benaderen.

Hoe kom ik aan een buitenlandcertificaat?

Het buitenlandcertificaat wordt kosteloos aan u verstrekt. Dit ontvangt u bij afgifte van de polis of bij uw verlengingsnota.

Wanneer u het certificaat niet heeft ontvangen kunt u een exemplaar bij ons aanvragen.Wel verzoeken wij u deze tijdig aan te vragen zodat u tegen die tijd onbekommerd met uw vaartuig naar het buitenland kunt afreizen.

Ik heb een vaste ligplaats in een buitenlandse haven, kan ik een bootverzekering afsluiten?

Wij hebben zeker mogelijkheden uw schip te verzekeren wanneer deze een vaste ligplaats in een bewaakte haven of in een afgesloten ruimte heeft buiten Nederland. Het kan zijn dat er een meerpremie van toepassing is en er aanvullende clausules van toepassing zijn.

Ik ga in het buitenland varen. Welke certificaten heb ik nodig?

Veel informatie vindt u o.a. vaarbewijs en regelgeving

Dikwijls zijn de volgende certificaten in het buitenland nodig bij een vakantie met boot:

In het buitenland zijn vaak de volgende certificaten vereist

  • Het ICP. Dit is het Internationaal Certificaat Pleziervaartuig, ofwel het eigendoms-/nationaliteitsbewijs. Het ICP is niet nodig indien de boot is ingeschreven bij het Kadaster.
  • Het ICC. Dit is het International Certificate of Competence, ofwel het Internationaal Vaarbewijs. Vanaf 2010 zit  dit geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs. Heb je nog een vaarbewijs van voor 2010? Dan kun je bij VAMEX een omzetting aanvragen van je Nederlands Vaarbewijs naar een Internationaal Vaarbewijs .
  • Het  Internationaal Verzekeringsbewijs. Daarmee toon je aan dat jouw boot WA verzekerd is. Dit bewijs kun je  bij ons opvragen wanneer u het nog niet ontvangen heeft,

In onderstaande tabel is weergegeven welke certificaten gewenst of benodigd zijn in de diverse Europese landen.

LAND ICP ICC BINNEN-WATEREN ICC KUST-WATEREN IVB OPMERKINGEN
België X België erkent het Nederlands Vaarbewijs
Bulgarije X X X X
Denemarken X X X > 20 km per uur en voor schepen boven 20 ton
Duitsland X X Klein Vaarbewijs*
Engeland (GB) X X ICP en ICC voor schepen > 24 meter
Finland X X X
Frankrijk X X X X
Griekenland X X X Mogelijk vaarbelasting
Hongarije X X X Balatonmeer en Velenceimeer verboden voor motorboten
Ierland X X X X (Geadviseerd)
Italië X X X X Vanaf 40 pk, en/of sneller dan 20 km/u. Soms lokale vergunning. Op Gardameer strenge uitrustingseisen. Op te vragen bij ANWB.
Kroatië X X X Plus lokale vaarvergunning (havenmeester).Je ontvangt hiervoor vaak een sticker. Boete bij ontbreken van enig document: € 425,-! Voor snelle boten ook vaarbewijs tonen!
Noorwegen ICP & ICC aanbevolen
Oostenrijk X X Op meeste meren motor verboden
Polen X X X X Aparte groene kaart voor trailer, met eigen kenteken, verplicht
Portugal X X X X
Rusland X X X X
Roemenië X Niet verplicht, wordt wel geadviseerd
Slovenië X X X Vaarvergunning verplicht. Ter plaatse aanvragen
Slovakije X X X X Motor vaak verboden op meren. Ter plaatse informeren.
Spanje X X X X Aparte groene kaart voor trailer, met eigen kenteken, verplicht
Tsjechië X X X X
Turkije X X ICC aanbevolen in kustwateren
Zweden X X X X Vaarbewijs voor schepen > 12 meter
Zwitserland X X X ICP & ICC bij > 8 pk of 15m² zeil. O.a. Bodensee. Milieueisen. Registratie verplicht. Keuring ter plaatse verplicht.

* Als je tijdens je vakantie met boot gaat varen op de Duitse Rijn is het Klein (Sport)Patent verplicht voor schepen van 15 tot 25 meter lengte. Indien de som van Lengte x Breedte x Diepte meer is dan 100 is een Scheepsattest nodig.

Krijg ik een groene kaart voor mijn aanhanger?

Nee, de verzekeraar van de trekken auto moet de groenen kaart verstrekken

Maar deze zal In principe de groenen kaart in eerste instantie niet verstrekken.. Echter, in Spanje, Polen en Duitsland kan men u vragen naar een groene kaart voor een aanhangwagen, vouwwagen of caravan. Gaat u naar deze landen of reist u er doorheen vraagt u dan een groene kaart aan bij het trekkende voertuig en deze zal de groene kaart afgeven.