Veel algemeen gestelde vragen

Heeft u eenBootverzekering algemene vraag algemene vraag over bootverzekering? Bekijk hier veel gestelde vragen die wij vaak horen. Onder elke vraag leest u ons antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust: 085 – 401 17 60.

Natuurlijk kunt u ook het contactformulier invullen of een mail sturen aan info@pleziervaartpolis.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Ben ik verplicht mijn boot te verzekeren?

In Nederland is het niet verplicht om uw boot te verzekeren. Maar het is wel verstandig om uw boot voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. De schade die u aan iemand anders of aan zijn of haar spullen veroorzaakt is dan verzekerd.

Overigens zijn er ook steeds meer havenexploitanten, watersportverenigingen, stallingsbedrijf maar ook wedstrijdorganisaties welke een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen.

Kleine (zeil)boten, met minder dan 4 pk of met een zeiloppervlak tot 16m2 zijn vaak verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering particulier. Maar ook is dan de dekking niet altijd volledig, en kunnen er dus uitsluitingen en/of beperkingen in de dekking zijn. Raadpleeg hierover uw aansprakelijkheidsverzekering voor een volledige omschrijving. Maar ook dan blijft het dus verstandig om in ieder geval een WA verzekering af te sluiten.

In het buitenland gelden er wettelijk andere regels.

Bereken uw premie en sluit direct online uw bootverzekering af

Weten wat een bootverzekering kost? Bij Pleziervaartpolis  kunt  u een bootverzekering direct online berekenen en afsluiten.

Hoelang zit ik aan de verzekering vast?

U heeft uw verzekering bij Pleziervaartpolis voor 1 jaar. Na 1 jaar kunt u opzeggen wanneer u wilt. De opzegtermijn is dan 1 maand.

Heeft u ergens anders een verzekering? Dan kunt u vaak ook na 1 jaar opzeggen. Wij kunnen dit voor u regelen.

Zie ook “Wanneer kunt u opzeggen?” voor meer mogelijkheden wanneer u de bootverzekering kunt opzeggen.

Wat is een voorlopige dekking?

Een voorlopige dekking is een tijdelijke verzekering die wordt afgegeven na het aanvragen van de verzekering. Tijdens de voorlopige dekking beslist de maatschappij of de verzekering geaccepteerd wordt.

Nadat U een offerte heeft aangevraagd, kunt u een voorlopige dekkingaanvragen. Zodra je aanvraag is geaccepteerd, ontvang u een bevestiging.

Wij kopen met 2 gezinnen een boot, kunnen wij die boot op 2 namen verzekeren?

Wanneer een boot gezamenlijk eigendom is adviseren wij u dit altijd te melden,

Een boot kan op meerdere namen verzekerd worden. Dit wordt dan met een clausule aangetekend op de polis.

Kan een nieuwe eigenaar van de boot mijn verzekering overnemen?

Ja de nieuwe eigenaar kan de verzekering overnemen. De nieuwe eigenaar moet wel een aanvraagformulier invullen

Wij willen u  ook wijzen op onze klant werft klant actie, hiervan kunt u gebruik maken.

Kan ik mijn trailer ook meeverzekeren?

Ja het is mogelijk om de trailer mee te verzekeren op de bootverzekering.

De trailer is dan  verzekerd voor schade door

 • Brand;
 • Explosie;
 • Directe blikseminslag;
 • Diefstal;
 • Verduistering en verlies;
 • Storm;
 • Botsen slippen, stoten, omstaan, van de weg of in het water raken;
 • Een eigen gebrek;
 • Ieder ander van buiten komend onheil.

Beveiliging

Zorg er wel voor dat de trailer beveiligd is met goedgekeurde disselslot, wielklem.

Wanneer u tijdens een korte stop de trailer onbeheerd wordt achtergelaten dat de trailer ook dan met een goedgekeurd disselslot met het trekkend motorvoertuig is verbonden.

LET OP: Wanneer de trailer gekoppeld is aan een voertuig moet het aansprakelijkheid risico verzekerd zijn op het trekkende voertuig.

Ik vaar in de winter niet met mijn boot. Kan ik de bootverzekering afsluiten alleen tijden het vaar seizoen?

Nee dat kan niet. U sluit de bootverzekering af voor een heel jaar. Bij het bepalen van de premie is er rekening gehouden met een hoger risico tijdens het vaarseizoen. En een lager risico buiten het vaarseizoen. Bovendien is de boot ook verzekerd in de winterstalling.

Kan ik direct dekking op een afgesloten bootverzekering krijgen?

Ja, dat kan. Wanneer u bij Pleziervaartpolis een bootverzekering aanvraagt, wordt deze direct in voorlopige dekking genomen. U bent dus direct gedekt tegen eventuele schades. Nadat uw aanvraag is geaccepteerd ontvangt u de polis met o.a. de voorwaarden en nota.

Welk eigen risico kan en moet ik nemen?

Keuze eigen risico

U kunt het eigen risico voor Beperkt Casco en Volledig Casco zelf verhogen naar € 250,- of € 500,-.,Is uw vaartuig meer waard dan € 100.000,-? Dan is een hoger eigen risico mogelijk.

Verhoging van het vrijwillig eigen risico levert een aanzienlijke premiekorting op.

Maar welke eigen risico moet u nemen?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, het hangt o.a. af van uw persoonlijke (financiële) situatie.

Bel ons voor meer informatie op 085 – 401 17 60 of stuur een e-mail naar info@pleziervaartpolis.nl.

Wat is de dagwaarde van mijn boot?

De dagwaarde bij een nieuwe boot is de aanschafwaarde. Bij tweedehands boten is dat de dagwaarde en/of taxatiewaarde zoals aangegeven in het taxatierapport of het bedrag waarvoor deze door u is aangeschaft.

Marktwaarde

Wanneer u de boot al langer in uw bezit heeft is de dagwaarde de marktwaarde, de waarde van de boot bepaald , op basis van wat dat type boot,  wat het op dat moment in de markt waard is.

Deze marktwaarde wordt bepaald in combinatie met de individuele kenmerken van uw boot. Heeft u bijvoorbeeld recent nieuwe touwwerk aangeschaft? Of heeft u uw boot voorzien van de modernste navigatieapparatuur? Of onlangs  volledige gerefit? Deze factoren bepalen of de prijs ten opzichte van marktwaarde naar boven of naar beneden moet worden bijgesteld.

Waarde vastleggen

Mocht u het waardeverloop vooraf niet hebben vastgelegd in uw bootverzekering, dan loopt u het risico dat u misschien minder krijgt uitgekeerd dan u op voorhand had gedacht. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om de waarde van uw boot voor een bepaalde periode in uw bootverzekering vast te leggen. De waarde van uw boot zal dan worden bepaald aan de hand van een taxatie. Op deze manier heeft u veel meer zekerheid dan wanneer u hier niet voor kiest. In de meeste gevallen ben u dan voor een periode van drie jaar voorzien.

Waarde vast legging is bij delta Lloyd mogelijk, wij verstrekken u hierover graag meer informatie.

Taxatie

Tijdens de taxatie wordt uw vaartuig globaal bekeken door een taxateur. Aan de hand van de verkregen indrukken wordt uw vaartuig getaxeerd op actuele marktwaarde. Daarbij wordt er ook rekening gehouden met hoe goed uw boot op dat moment in de markt ligt. Er wordt dus gekeken of er veel vraag is er naar het merk en type van uw boot. Van die delen die bij dit globale onderzoek geen beoordeling krijgen, wordt er vanuit gegaan dat deze in normale conditie zijn.

Verzekeren jullie ook jetski's?

Ja, wij verzekeren ook jetski’s. De premies en condities zijn op aanvraag.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie op nummer: 085 – 401 17 60.

Wij zijn woonachtig in België. Kunnen wij bij u een verzekering voor de boot afsluiten?

Als u in België woont, kunt u bij ons een bootverzekering afsluiten. Uw boot moet wel een ligplaats of stallingsplaats hebben in België  of in Nederland.

Overige landen in overleg. Het kan zijn dat er dan een meerpremie van toepassing is en er aanvullende clausules van toepassing zijn.

Over de premie berekenen we de Belgische assurantiebelasting (momenteel 9,25%).

Verzekeren jullie ook een boot verzekeren in de grachten van Amsterdam voor casco schade?

Ja, deze kunnen wij verzekeren. Als de boot in de grachten van Amsterdam ligt, of in de steden Utrecht, Den Haag, Leiden, Haarlem en Rotterdam.

Op aanvraag verstrekken wij u de premie en conditie’s.

Is een zelfbouwschip te verzekeren?

Het is mogelijk om bij ons een zelfbouwschip te verzekeren.

Afhankelijk van de situatie kan gevraagd worden om een recent inspectierapport, of word een inspectie verricht of wordt gevraagd naar aankoopnota’s van de gebruikte materialen.

Is het mogelijk om de premie in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om de jaarpremie in termijnen te betalen.

Het liefst spreken wij dat bij de aanvraag met u af of vóór het begin van een nieuw verzekeringsjaar. Betaling kan per jaar, per halfjaar of per kwartaal. Maandbetaling is ook mogelijk, maar dat kan alleen als u kiest voor een automatisch incasso.

Als u al een jaarnota heeft gekregen en u wilt toch in termijnen betalen, neemt u dan even contact met ons op. We zoeken dan samen een oplossing.

Wat behoort tot de inboedel?

De huishoudelijke zaken  zoals boeken, keukengerei, levensmiddelen, kleding, beddengoed, behoren tot de inboedel.

Zaken als kussens in de bank, gordijnen en nautische apparatuur worden gezien als inventaris en is standaard meeverzekerd onder de casco dekking van uw polis. Houdt hier wel rekening met het bepalen van de waarde van de boot

Moet ik mijn speedboot laten registreren?

Als uw boot sneller vaart dan 20 km per uur en is die niet langer dan 20 meter, dan is registratie verplicht.

Als u op openbare wateren vaart moet het registratiebewijs op de boot aanwezig zijn. Er zijn weliswaar een paar uitzonderingen (onder andere de Eems/Dollard en de Westerschelde), echter op grond van een plaatselijke verordening kan een registratie alsnog verplicht worden. Eigenlijk is een registratiebewijs dus overal verplicht.

Dit registratiebewijs moet u aan beide zijden van uw boot (midscheeps of aan de boeg) aanbrengen.

Registreren kan heel eenvoudig met een formulier van het RDW. Dit kunt u downloaden of bij het postkantoor verkrijgen. Bij het postkantoor levert u dit in en krijgt direct uw registratiebewijs mee. Wel dient u een officieel legitimatiebewijs te tonen.

De nieuwe nota is anders dan de vorige. Hoe komt dat?

Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld:

 • een verandering in je polis,
 • je hebt een schade gehad waardoor je no-claim verandert

Als dit niet is adviseren wij u met ons contact op te nemen. Bel ons op 085– 401 17 60 of stuur een e-mail naar polis@pleziervaartpolis.nl.

Ik woon permanent aan boord. Mag dat?

Ja dat mag, echter niet iedere verzekeraar accepteert dit of een ander vindt het risico verhogen en past aanvullende voorwaarden toe of een afwijkende premie. En weer anderen accepteren het zonder verdere gevolgen voor de voorwaarden en/of premie.
Het niet informeren  kan gevolgen hebben bij een schade.
Wanneer u aan boord woont adviseren wij u dit aan ons te melden zodat wij het met de verzekeraar kunnen overleggen.

Mijn kind van 12 jaar vaart met onze motorboot. Mag dat?

Iedereen vanaf 12 jaar mag met een open boot van maximaal 7 meter lengte varen.

Er geld geen minimale leeftijdsgrens voor zeilboten en roeiboren die korter zijn dan 7 meter.

Met welke leeftijd mag men een motorboot besturen:

 • Wanneer de boot harder gaat dan 20 kilometer per uur dan is de minimumleeftijd 18 jaar en moet de bestuurder in het bezit te zijn van een geldig vaarbewijs.
 • Op 16 jaar mag je een motorboot, groot schip en zeilboot die langer dan zeven meter zijn besturen
 • De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.
 • Op 12 jarige leeftijd mag je een open motorboot welke niet harder kan varen dan 13 kilometer per uur kan varen en korter is dan zeven meter.

Er wordt overigens niet naar het aantal pk’s gekeken, maar wel of de boot met één persoon volgas harder kan dan 20 kilometer per uur. Ook al vaart u op het moment van een controle minder dan 13 of  20 kilometer per uur.