Het kopen van een boot

Wanneer u plannen heeft om een boot te kopen is het goed om u zo volledig mogelijk te laten informeren.  Een proefvaart en een goede keuring raden wij zeker aan maar waar moet u nog meer op letten. Wij helpen u graag en geven u daarom enkele tips

Boten zijn  er in diverse typen en maten en natuurlijk ook diverse prijsklassen. Om lang te genieten van u w boot kiest u een boot die bij u past.  Houdt daarom altijd het overzicht welke keuze je wilt maken.

Denk bij uw budget niet alleen aan de aanschafkosten, maar houd ook rekening met het onderhoud, reparaties, verzekering en stelling/ligplaats.

Ook moet u zich ervan bewust zijn  dat veel vrije tijd  ook gaat zitten in het onderhoud van de boot.

Voorbereiding

Via internet worden via diverse site boten aangeboden door zowel particulieren, makelaar of watersportbedrijven.

Eerst zult u moeten bepalen of u gaat voor een nieuwe of 2e handsboot.

Het best kunt u naar dat u een keuze van enkel boten heeft gedaan afspraken maken  met de verkopers om op een voor beide geschikte dag de boten te bezoeken. Doe dit eventueel met een controle lijst

De voorkeur is, boten te bezoeken die al op de kant staan, zodat u het onderwaterschip goed kunt inspecteren. Het nadeel is dat u de conditie van de motor niet goed kunt beoordelen.

Proefvaart

Door het maken van een aantal proefvaarten met verschillende boten merkt u al snel welke boot het beste bij u past. Naast stabiliteit kunt u dan ook ervaring opdoen met het stuurgedrag. Met name achteruit varen en de boot in een gewenste positie brengen kunt u dan leuk uit proberen.

Keuring

aankopen boot keurenZoals aangegeven adviseren wij u een boot te laten keuren, want de liefde op de boot die wenst te kopen kan u ook blind maken.

Een scheepsexpert gaat u helpen om een goed beeld van de boot te krijgen zoals”

  • het onderhoud,
  • dikte van het staal,
  • is er sprake van inwatering,
  • is er een aanvaring geweest met de boot,
  • is of was er achterstallig onderhoud,
  • enz enz.

En misschien geeft het rapport ook nog aan leiding om alsnog te onderhandelen over de prijs. Of misschien is het beter om geheel af te zien van de koop en de op zoek te gaan naar een andere boot.

U koopt de boot

Als het resultaat is dat u de boot koop dient u door de verkoper nog wel inage te krijgen in de eigendomsbewijzen van de boot

  • De originele aankoopnota om als bewijs dat de BTW aan de belasting betaald is of een verklaring van de Douane dat de BTW in het verleden betaald is. Dit kan ook in de vorm van een douaneverklaring, daardoor weet u dat er BTW is betaald voor de boot. Bij boten gebouwd na 1985 moet een originele factuur of een BTW-bewijs getoond kunnen worden bij controle door de douane.
  • Eventuele eigendom aktes welke notarieel zijn vastgelegd
  • Registratie in het Kadaster. Als een schip is ingeschreven in het kadaster zal het kadaster een certificaat afgeven en zal het schip worden gemerkt (het zogenaamde brandmerk). De nummers die hierin vermeld staan zijn terug te vinden op de motor, romp etc.
  • Zo zijn er nog een aantal belangrijke documenten die u zult moeten gebruiken als bewijs van eigendom en dat de boot vrij is van schulden en overige verplichtingen.

Ieder klein motorschip (lengte minder dan 20 meter) dat sneller kan varen dan twintig km per uur. Dient verplicht een registratie aan te vragen via het RDW (zogenaamd Y nummer). Om dit te kunnen registreren raadpleeg de site van RDW.

Stel een verkoop contract op. Leg op papier vast dat u de boot koopt, van wie u de boot verkoopt en voor welk bedrag en wanneer de boot geleverd wordt. Vermeld Merk, type, bouwjaar, nummers van romp en motor en eventuele accessoires. Maak het geld per bank telefonisch over of laat teken voor ontvangst bij overdracht van contant geld. Teken beide de overeenkomst met vermelding van plaats en datum