P&I Verzekering

In de scheepsvaart is het niet wettelijk geregeld dat u een verzekeringsplicht hebt zoals bij een auto. Tocht is een P&I-verzekering (Protection & Indemnity) absoluut noodzakelijk voor vaartuigen die gebruikt worden voor charter, verhuur met schipper of op andere wijze beroepsmatig worden gebruikt.

Een noodzakelijk aanvulling

Maar ook bij de pleziervaart is gebleken dat een bootverzekering bij verhuur en charter hiaten heeft in dekking die benodigd is. Het is dan ook aan te raden om de bootverzekering uit te breiden met een P&I verzekering indien wordt gevaren met bemanning en of betalende gasten aan boord.

Wat verzekerd een P&I verzekeringP&I verzekering voor rondvaartboot

Deze verzekering kan dekking bieden tegen aansprakelijkheid voor/bij bijvoorbeeld:

 • Dood of lichamelijk letsel van bemanning, betalende passagiers aan boord van rondvaartboten en cruiseschepen en andere aansprakelijkheid met betrekking tot derden;
 • Als gevolg van schade aan – / verlies van de lading (in exces van de faciliteit van de bootverzekering). De maatschappij of club zal zich conformeren aan de lokale wetgeving en/of de op het vervoer van toepassing zijnde verdrag;
 • Als gevolg van aanvaring (in excess van de voorwaarden van de bootverzekering);
 • Met betrekking tot de kosten van het opruimen van het wrak;
 • Als gevolg van o.a. waterverontreiniging.
 • Verontreiniging van land of lucht door olie of andere stoffen.
 • Verlies en beschadiging van persoonlijke eigendommen bemanning.
 • Materiële schade aan derden zonder dat er sprake is geweest van een aanvaring of een daarmee gelijk te stellen gebeurtenis.
 • Schade onder standaard sleep- of duw-condities.
 • Schade onder gebruikelijke contracten zoals bokkengebruiksvoorwaarden, stuwadoors-condities.
 • Ladingaandeel averij grosse (zie voorwaarden).
 • Boetes opgelegd door haven- of andere autoriteiten.

Wie verzekerd het?

Voor de verzekering van het zogenaamde P&I verzekering werken wij samen met een aantal aanbieders welke dit risico voor u kunnen verzekeren.

P&I verzekering voor charterEen persoonlijk advies!

Als u meer wilt weten of een uitgebreide analyse en/of vrijblijvende offerte voor uw P&I verzekering wilt ontvangen neem dan contact met ons op.

Onze adviseurs helpen u graag.

Offerte aanvraag

Bent u benieuwd? Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Meer informatie

Snelle premie berekening

Met deze methode weet u binnen enkele minuten uw premie.

Meer informatie

Pluspunten

Waarom kiezen voor Pleziervaartpolis? Wij vertellen onze voordelen.

Meer informatie

Eenvoudig overstappen

Wilt u overstappen? Lees hoe u dit kunt doen zonder kosten en/of veel moeite.

Meer informatie

Wat is een P & I Club?

een verzekeringsmutualiteit waartoe verschillende rederijen behoren

 

 

charter p&i erzekering

Het doel van een P&I club is haar leden te beschermen tegen claims door derde partijen. P&I staat voor Protection and Indemnity. Protection slaat op bescherming tegen aansprakelijkheid die eigenaar zijn van het schip met zich meebrengt. Indemnity slaat op aansprakelijkheid die het uitbaten van het schip met zich meebrengt. P&I Clubs voorzien in verzekeringen voor risico\’s die andere, gewone verzekeringsmaatschappijen, niet willen dekken.

Voorbeelden van claims door derde partijen

claim wegens een ongeval met verwondingen of de dood van het bemanningslid of passagier tot gevolg, diefstal en/of schade aan de lading, vervuiling (gedacht moet worden aan olierampen), enz. Een P&I Club heeft er dus belang bij om schadeclaims te voorkomen. Zij geven checklists en adviezen omtrent ladingsbehandeling (bijvoorbeeld met betrekking tot het veilig stuwen van general cargo) uit die door koopvaardij-officieren worden geconsulteerd.

P&I Clubs

Deze zullen een rederij die bij hen is ingeschreven adviseren tijdens onderhandelingen of een juridisch geschil over een schadeclaim. Rederijen dienen voor hun lidmaatschap een bijdrage te leveren: de zogenaamde “Call”. De grootte van de bijdrage hangt af van lid tot lid. Heeft de desbetreffende rederij een lange voorgeschiedenis met betrekking tot claims door derde partijen? In welke regio van de wereld opereren haar schepen? Bij welke vlaggenstaat zijn haar schepen ingeschreven? Wat is de nationaliteit van de bemanning van de schepen die ze in eigendom heeft/ uitbaat?
Wereldwijd zijn er 13 P&I Clubs actief, de meeste zijn Brits.

Dit is een fragment uit het artikel P&I club van de vrij toegankelijke encyclopedie Wikipedia.